Mleko i jego przetwory to niezastąpione źródło białka oraz najłatwiej przyswajalnego wapnia – bezcennego składnika niezbędnego do prawidłowej budowy młodych kości i zębów. To również źródło wielu innych mikroelementów (potasu, fosforu, sodu), oraz witamin (A, D, E oraz witamin z grupy B).
Głównym celem programu jest zachęcenie dzieci i młodzieży do spożywania mleka i jego przetworów, promowanie zasad zdrowego odżywiania, kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych oraz edukacja w zakresie wartości odżywczych mleka i jego przetworów.
Jak podaje Agencja Rynku Rolnego, realizacja ww. celów ma skutecznie przeciwdziałać:
- rosnącemu problemowi nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży,
- wzrostowi zachorowań na choroby cywilizacyjne, spowodowanemu nieodpowiednią dietą, wynikającą m.in. z braku ukształtowania w młodym wieku prawidłowych nawyków żywieniowych,
- spadkowi spożycia mleka i jego przetworów wśród dzieci i młodzieży.
W ramach programu do naszej szkoły trafia mleko naturalne w opakowaniach kartonowych po 250 ml. Jest ono spożywane przez dzieci z oddziału przedszkolnego oraz uczniów szkoły podstawowej. Program obejmuje okres od 1 października do 31 maja danego roku szkolnego, z wyłączeniem ferii i przerw świątecznych. Program jest finansowany z Unii Europejskiej za pośrednictwem Agencji Rynku Rolnego.