Jesień to tematyka związana m. in. z robieniem zapasów, poznawanie owoców i warzyw. Dzieci na zajęciach poznawały różnorodne warzywa nie tylko za pomocą wzroku ale również innymi zmysłami: węchem, dotykiem i smakiem . Zwieńczeniem tych działań było robienie sałatki jarzynowej. Każdy dostał tackę, nożyk i tak przystąpiliśmy do krojenia. Dzieci nie mogły doczekać się krojenia swoich warzyw. Zanim jednak to nastąpiło musiały się odpowiednio przygotować. Najpierw umyły ręce, podwinęły rękawy. Pani przypomniała jeszcze o konieczności zachowania bezpieczeństwa podczas posługiwania się nożem. Krojenie warzyw nie sprawiło im żadnych trudności, pokroiły je naprawdę drobno. Gdy warzywa były już pokrojone, a sałatka doprawiona, mali kucharze przystąpili do mieszania jej, tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Na koniec gotową sałatkę nałożyliśmy na talerze urządzając w sali prawdziwą ucztę! Wszystkie dzieci z wielkim apetytem zjadały wspólnie przygotowany posiłek:)
Opracowanie: mgr Edyta Jagoda-Kucharzyk